tiistai 12. kesäkuuta 2018

Terveet tytöt

Professori Hannes Lohi on kerännyt näytteitä kissojen geenipankkiin Helsingin yliopistoon jo muutaman vuoden ajan ja kaikki meidän tytöt ovat näytteensä pankkiin lähettäneet. Nyt keväällä sain sähköpostia, jossa kerrottiin, että tutkimusryhmän DNA-pankista on valittu yli 500 näytettä, joita on hyödynnetty Genoscoperin uuden kissoille suunnatun DNA-paneelitestin testauksessa. Meiltä mukaan valikoituivat Silmu ja Essu ja sain veloituksetta paneelitestin tulokset.

Testituloksia oli monenlaisia geneettisestä monimuotoisuudesta veriryhmään ja turkin väriin, mutta tärkempiä olivat terveystulokset. Sekä Silmun että Essun raporteissa kaikki tutkitut sairaudet ovat saaneet tuloksen clear eli mitään geneettistä sairautta ei tytöistä löytynyt. Erilaisia testejä on näytteistä tehty runsaasti, tuloksia on peräti neljän sivun verran. Näkyypä tuloksista myös vahvistus sille, minkä jo tiesinkin - Essu ei kantanut diluutiota. Raportti kertoo myös, mikä on tuloksen prosentuaalinen osuus oman rodun ja kaikkien kissojen osalta ja eurooppalaisista n. 36 % ja kaikista kissoista n. 45 % ei kanna diluutiota. Tämän asian todisti jo Casimirrin H-pentue, kun Essu teki pennut sinitäplikkään Iiron (Kissakallion Iscador) kanssa ja kaikki viisi pentua olivat ruskeita, mutta onpa asialle saatu nyt tieteellinen vahvistus.

Eturivu Silmun terveystuloksista.


Ja tässä Essun etusivu.

Moni kasvattieni omistaja on jo lähettänyt näytteen kissastaan Hannes Lohen tutkimukseen ja toivottavasti loputkin sen vielä tekevät. Kissangeenit-sivulta löytyy lomake, joka täytetään ja kissan rekisterikirjan sukutaulusivusta otetaan kopio. Nämä lähetetään yhdessä verinäytteen kanssa lomakkeesta löytyvään osoitteeseen. Verinäytteen voi pyytää eläinlääkäriä ottamaan vaikkapa rokotuskäynnin yhteydessä ja eläinlääkäri myös lähettää paperit ja näytteen eteenpäin. Ja jos joku Casimirrien omistaja on päässyt mukaan Genoscoperin tutkimukseen, kuulisin tuloksia tosi mielelläni!

Silmu-mummo poseeraa tyytyväisenä hyvien tulosten jälkeen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti