torstai 27. heinäkuuta 2017

Kansalliskissa ja Breed BIS

Viime lauantaina oli odotettu Surokin kesänäyttely ja eurooppalaisten Breed BIS. Myös eurooppalaisen valinta Suomen kansalliskissaksi julistettiin lauantaina Hämeenlinnassa.

Perjantai-iltapäivällä ajoimme Hämeenlinnaan auttamaan näyttelyn pystytyksessä. Surokin väki oli tapansa mukaan hyvissä ajoin valmiina ja me vielä laittelimme kissojemme häkkejä lauantaiaamua varten valmiiksi, kun talkooväkeä jo alettiin patistella kotiin. Kaikki tarpeellinen tuli kuitenkin tehtyä

Eurooppalaisia oli ilmoitettu näyttelyyn huikeat 88 kappaletta, suurin piirtein saman verran kuin pentuja rekisteröidään vuodessa. Olimme esittäneet tuomaritoivomuksen Surokille ja se toteutui ja eurooppalaisia arvostelivat Arja Martikainen, Eric Reijers ja Alexey Shchukin. Heidän pöytänsä oli sijoitettu tähden muotoon eurooppalaisten häkkirivien päähän, joten tämänkin asian Surok hoiti erinomaisesti.

Lulun tuomari oli kokenut ja pidetty Eric Reijers, joka käsittelee kissoja erittäin kauniisti. Lähes ensimmäinen kommentti Lulusta oli, että tämän kissan turkki on oikean laatuinen ja että hän näkee sen koskemattakin. Seuraavaksi hän kehui turkin kuntoa ja sanoi "Super grooming, no hair on the table". Kesäaika on turkin kannalta hankala kaikille kissoille, mutta pesu pitää Lulun turkin näyttelykunnossa eikä siitä juurikaan irtoa karvaa. Arvostelusetelissä on kaikkiaan neljä super-sanaa ja muutama sydän, joten kovasti tuomari Lulusta piti.

Tuomarin parhaan valintaan kutsuttiin takaisin useampi kastraattinaaras, mutta muut saivat mennä ja jäljelle jäivät musta Pikku-Piun Kultamuru ja Lulu, joista tuomari totesi, että molempien paikka olisi paneelissa. Tuomari mietti pitkään ja sanoi lopulta: "she (Muru) is more correct but she (Lulu) is more exciting". Lulu seisoi tuomarin pöydällä ja esiintyi parhaansa mukaan ja sivusta seuranneet sanoivat minulle jälkeenpäin, että Lulun ilme ei ollut normaalin nyrpeä. Lopulta paneeliin valittiin Lulu.

Iorin poika Feronian Lemon oli tullut kisaamaan Tanskasta saakka. Poika on vasta reilun vuoden ikäinen ja aivan keskenkasvuinen, mutta valittiin silti punatäplikkäiden värin parhaaksi. Tanskassa ei värin paras -kisoja varsinkaan punatäplikkäille juurikaan tule, joten Lemonin eli Levin omistaja oli todella iloinen voitosta. Tp-valinnassa nuori mies antoi liikaa tasoitusta vanhemmille uroksille eikä tullut valituksi.

IC Feronian Lemon omistajansa Eva Køhlerin sylissä.

Ennen paneelin alkua oli juhlallinen kansalliskissan julkistus. Paikalla oli kansallispukuinen airut, burmillakasvattaja Kaija-Leena Laakso, ja koko halli oli koristeltu sinivalkoisin värein. Tilaisuuden avasi Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio ja hänen jälkeensä puhui Suomen Kissaliiton varapuheenjohtaja Satu Hämäläinen. Lopuksi puheenvuoron sai Suomen Eurooppalaiskissarenkaan puheenjohtaja Mikko Floréen ja Mikon puheen jälkeen laulettiin vielä yhdessä Maamme-laulu. Tilaisuus oli kaunis, juhlallinen ja varsinkin meitä eurooppalaiskasvattajia liikuttava ja moni yleisössä pyyhki silmiään.

Mikko Floréen puhuu kukat ja kunniakirja käsissään, vieressä kansallispukuinen Kaija-Leena Laakso.
 Kuva Merja Lainio.

 SER-FER lahjoitti kaikille osallistuneille eurooppalaisille kauniin hopeanvärisen mitalin sinivalkoisin nauhoin, jossa etupuolella on yhdistyksen logo ja takana kaiverrus. Koska kaikki ilmoittautuneet kissat eivät olleet paikalla, päätimme lahjoittaa ylijääneet kolme mitalia eurooppalaisia arvostelleille tuomareille ennen paneelin alkua.

Mikko Floréen (selin) palkitsemassa tuomareita mitalein. Vasemmalla on Eric Reijers, keskellä Alexey Shchukin ja oikealla Arja Martikainen. Kuva Merja Lainio.

Paneelissa kastraattinaaraita oli kolme, mutta voitto meni kaikilla tuomariäänillä Pinkkitassun Bettelle, joka voitti myös Breed BIS veteraaniluokan eli oli päivän tuplavoittaja. Kaikki Breed BIS -voittajat Betteä lukuun ottamatta olivat eri kasvattajien kasvatteja, joten mukavasti voitot hajaantuivat.

Lauantai-iltana kotiinlähtiessä sain tilaisuuden kiittää Satu Hämäläistä kauniista sanoista hänen kansalliskissapuheessaan. Hän kertoi olevansa todella onnellinen, että hanke meni Kissaliitossa läpi ja kertoi, että hän teki asiassa aloitteen. Sitä emme tienneet ja kun sunnuntaina eräs useamman mitalin saanut kasvattaja palautti yhden, ojensimme sen Sadulle kiittäen vielä kerran eurooppalaisten puolesta.

Sunnuntaina meillä oli vastassamme samainen Pinkkitassun Bette, joka meni paneeliin. Veteraaneissakin olimme vastakkain, mutta nyt mukana oli myös muita kolmoskategorian kissoja. Tuomari Pia Nyman valitsi Lulun parhaaksi veteraaninaaraaksi ja sitten vertailussa ocicat-urosta vastaan, näyttelyn parhaaksi eli BIS-veteraaniksi.

Veteraanivoittaja esiteltiin paneelissa ja ruusuke oli varsin kookas. Kuvan otti Merja Lainio.

Hikinen ja rankka mutta antoisa oli viikonloppu ja eurooppalaisille jo kolmas Breed BIS -kilpailu. Seuraava SER-FER:n 30-vuotisjuhlavuoden näyttelytapahtuma on erikoisnäyttely marraskuussa ja sinnekin toivottavasti saamme hienon edustuksen eurooppalaisia, Suomen kansalliskissoja!

4 kommenttia:

 1. Onnea hienosta menestyksestä! Lulu rocks!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minustakin Lulu rocks, vaikka Ruska meidät tällä kertaa päihittikin.

   Poista
 2. Olipa kivaa tavata tänään kissafanittamisen merkeissä. Sai puhua kissoista sydämen kyllyydestä. :)

  Kivaa kesän jatkoa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat sanat, kiva reissu oli ja paljon nähtävää.

   Poista